top1

Het begon jaren geleden toen ik voor een krant begon te werken. Het moest snel, goede kwaliteit en natuurlijk in zwart-wit. Je moest dan ook in het bezit zijn van een donkere kamer zodat je films zelf kon ontwikkelen en foto's zelf afdrukken.

pic 001

 

Mijn eerste camera was een oude Canon. Vaak mislukte foto's, omdat ik te weinig verstand had van diafragma en sluitertijd. Ik begon daarom een studie aan de fotovakschool te Apeldoorn. Samen met het fotograferen in de praktijk kreeg ik er meer kijk op en werden de foto's steeds beter.

Er werd professionelere doka apparatuur aangeschaft en de Canon werd vervangen voor een Nikon camera. De studie vorderde en de foto's werden steeds beter.

 Ook kwamen er meer klanten, niet alleen kranten, maar ook bladen en bedrijven. Er werd door de kranten nog wel zwart-wit gevraagd, maar weldra begon de kleurenfotografie zijn intrede te doen. Dat betekende wederom investeren in apparatuur voor het ontwikkelen van kleuren films.

 

pic 002Ik werd steeds meer allround en de opdrachten stroomden binnen. Ik kon het niet meer alleen aan en moest regelmatig fotografen inhuren om alle opdrachten te kunnen doen. Inmiddels was de foto uitrusting behoorlijk uitgebreid.

 

Nog steeds was NIKON mijn merk, alleen was de service van Nikon Nederland slecht. Mijn studie aan de fotovakschool was afgerond. Gelukkig maar, want nu kon ik steeds meer spelen met diafragma, sluitertijd en iso. Maar ook alles op het gebied van flitstechniek was nu duidelijk geworden.

 

Langzamerhand begon ook de computer zijn intrede te doen en omdat een Mac een grafische computer was, werd er een Apple aangeschaft. Het afdrukken van foto's werd ook steeds minder, deze werden via een negatief scanner op de computer ingescand en zo naar diverse opdrachtgevers verzonden. Helaas waren nog niet alle klanten voorzien van dergelijke apparatuur, dus afdrukken en wegbrengen behoorde nog steeds tot het dagelijks werk.

 

Toen begon de digitale revolutie. Digitale camera's, steeds betere computers en steeds meer foto software. Weer veel bijleren en ik had het al zo druk. Dan kom je tot de ontdekking dat je geleeft wordt door je agenda. Passen en meten, werken en geen tijd om eens iets leuks te doen. Dan kom je tot de ontdekking dat er meer is.Dus de beslissing genomen en gestopt met dit fotobedrijf.

Na vele jaren niet meer gefotografeerd te hebben, roept de passie. De volgende jaren heb ik mij gestort op het maken van party foto's. Een leuke job, maar je bent wel elk weekend een hele nacht aan het werk. Na 9 jaar vond ik het genoeg. Af en toe doe ik nog een party, maar dan moet ik het wel heel erg leuk vinden. Sinds 1 januari 2018 heb ik een eigen fotostudio. Daar maak ik de fotoshoots die ik leuk vind of die leuk zijn om andere mensen blij te maken. Lekker als hobby en geen verplichtingen. Ofwel niet mijn agenda maar ik bepaal mijn leven. Dat gaat goed tot je een onkosten vergoeding gaat vragen en iemand een nota wil. FOX fotografie bestaat dus weer als bedrijf, nou ja bedrijfje. De fotografie is nog steeds leuk en ik wil dat ook zo houden. Ik doe dus alleen die opdrachten die ik leuk vind en waar ik tijd voor heb. Rijk hoef ik er niet van te worden, maar de hobby moet ook geen geld kosten.

Dus voor niets.....ja daar gaat de zon voor op.

zon

 

KNOP02